Piknik Drobiowy na Dożynkach w Gorzkowicach

W minioną niedzielę, 20 września 2015 roku odbyły się Powiatowe Dożynki w Gorzkowicach. Izba Rolnicza Województwa Łódzkiego jako jeden ze sponsorów Dożynek przygotowała dla wszystkich uczestników Piknik Drobiowy, który został sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. Piknik miał na celu promowanie wśród konsumentów spożycia mięsa drobiowego i jego przetworów. Uroczystości dożynkowe rozpoczęły się tradycyjnie Mszą Świętą w kościele parafialnym, następnie barwny, rolniczy korowód z wieńcami dożynkowymi przemaszerował z kościoła na gminne boisko na którym odbyły się główne uroczystości dożynkowe. Izbę Rolniczą Województwa Łódzkiego reprezentował Wiceprezes Andrzej Komala oraz Dyrektor Biura IRWŁ Jerzy Kuzański. W czasie Dożynek wystąpiły zespoły ludowe i młodzieżowe, a na stoiskach można było kupić przepyszne tradycyjne potrawy serwowane przez koła gospodyń wiejskich oraz rękodzieło ludowe wystawione przez lokalnych artystów. Izba Rolnicza Województwa Łódzkiego w ramach Pikniku Drobiowego przygotowała degustację i konkursy dla dzieci i dorosłych, które cieszyły się dużym powodzeniem. W czasie konkursowej rywalizacji dzieci i dorośli mogli sprawdzić swoje informacje na temat drobiu i wygrać atrakcyjne nagrody. Tablica na temat „Protoplaści naszego drobiu” wraz  z opisanymi rasami i przepisami, prezentacja oraz konkurs wiedzy dla dorosłych i konkurs w postaci zagadek i quizu  dla dzieci doskonale wpisały się w cel imprezy, którym było promowanie spożycia mięsa drobiowego i jego przetworów poprzez zwiększenie udziału w codziennej diecie mięsa drobiowego i jego przetworów. Przygotowane do degustacji potrawy z mięsa drobiowego  miały zachęcić konsumentów, aby na polskim stole nie królował tylko kurczak ale potrawy z mięsa indyczego czy kaczego.Uczestnicy pikniku próbowali wyśmienitych potraw z mięsa drobiowego m.in.: zupę curry z kurczaka,  skrzydełka pieczone,  udka faszerowane, roladę drobiową z serem, ze szpinakiem, kotlet po szwajcarsku, koreczki z piersi kurczaka, filet kurczaka pod pierzynką, sakiewki z ciasta francuskiego z mięsem drobiowym. Pełne tace roznoszone przez hostessy z drobiowymi pysznościami znikały bardzo szybko. Część artystyczną uświetniły występy lokalnych artystów, kapeli góralskiej Folk oraz gwiazdy wieczoru, zespołu After Party. Zarówno pogoda, choć kapryśna, jak  i humory uczestników  w pełni  dopisały.

Beata Gregorczuk-Rzewuska