Dożynki na Zjazdowej i Piknik Wieprzowy

Tegoroczne Dożynki na Zjazdowej odbyły się 5 września 2015 r. Łódzkie święto plonu zostało zorganizowane we współpracy Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego,  Łódzkiego Rynku Hurtowego „Zjazdowa” S.A. oraz Rady Osiedla „Dolina Łódki”. Uroczystości rozpoczęły się mszą świętą, którą odprawił m.in. Duszpasterz Rolników z Archidiecezji Łódzkiej, ksiądz Leśniak. Następnie producenci rolni złożyli dary z tegorocznych plonów, które niestety nie są obfite z powodu panującej suszy. Starostami dożynek byli: Patrycja Wojdera i Łukasz Lasoń. Po mszy rozpoczęła się część artystyczna dożynek, którą uświetniły występy  zespołów ludowych  „Byszewianie” z Byszew – gmina Nowosolna grający muzykę ludową, Zespoł Śpiewaczy „Seniorki z Kalonki”; „Retkinianie” i „Gospochy”. Natomiast Zespół „AMPRER” ze Strykowa przygrywał biesiadnikom do późnych godzin wieczornych. Organizatorzy przygotowali również stoiska z biesiadnym i tradycyjnym jadłem, twórcy ludowi zaprezentowali swoje rękodzieło. Mieszkańcy Łodzi mogli również uczestniczyć w Pikniku Wieprzowym, zorganizowanym przez Izbę Rolniczą Województwa Łódzkiego, a sfinansowanym ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.  Liczne konkursy dla dzieci i dorosłych cieszyły się dużym powodzeniem. Szczególnie zainteresowała wszystkich tablica na temat trzody chlewnej z opisem ras i przepisami z mięsa wieprzowego. Izba Rolnicza Województwa Łódzkiego zadbała by  uczestnicy pikniku mieli okazję degustować wyśmienite potrawy z mięsa wieprzowego. Na stołach królowała wiejska szynka wędzona, baleron wiejski, polędwica wieprzowa faszerowana, pieczeń rzymska, rolada wieprzowa, sakiewka ze schabu z boczkiem, pulpety wieprzowe, schab ze śliwką i morelą, szaszłyki wieprzowe z papryką, pieczarką i cebulką, kuleczki wieprzowe z sosami, boczek faszerowany.  Pełne tace z pysznościami wieprzowymi noszone przez hostessy znikały bardzo szybko. Pod namiotem Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego można było skosztować zupy gulaszowej, żurku z pulpetami kiełbasianymi oraz  karkówkę  duszoną w sosie pomidorowym  Ulotki, konkursy, prezentacja multimedialna jak również degustacja przetworów z mięsa wieprzowego doskonale wpisały się w cel Pikniku Wieprzowego, którym było promowanie wśród konsumentów spożycia mięsa wieprzowego i jego przetworów poprzez zwiększenie udziału w codziennej diecie mięsa wieprzowego i jego przetworów. Celem pikniku było także wyeksponowanie konsumentom zarówno jego wysokich walorów smakowych, jak również wartości odżywczych i obalenie fałszywych mitów i przekłamań krążących na temat wieprzowiny. Przygotowane do degustacji potraw z mięsa wieprzowego miały zachęcić konsumentów, aby na polskim stole królowała wieprzowina pod wieloma zdrowymi postaciami.