Działania z PROW na warsztatach wyjazdowych do Nałęczowa

Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa FAPA w ramach działania 111. Szkolenie zawodowe dla osób zatrudnionych w rolnictwie i leśnictwie, objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013, w dniach 6-7maja br., zorganizowała dwudniowe warsztaty wyjazdowe do Nałęczowa (woj. lubelskie). Uczestnicy warsztatów odwiedzili Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Pana Krzysztofa Dudy w Chrząchowie (gm. Końskowola, pow. puławski), który zajmuje się produkcją palletu jak i prowadzi gospodarstwo trzodziarskie.  Pan Krzysztof Duda oprowadził nas po swoim gospodarstwie. Zaprezentował jak działa urządzenie do produkcji palletu ze słomy, którym głównie się zajmuje w swoim gospodarstwie. Mieliśmy okazję zapoznać się ze specyfiką karmienia trzody chlewnej oraz zobaczenia chlewni wydajnie prosperującej. 

Kolejnym punktem wyjazdu było zwiedzania przetwórni owoców „Moje Owoce”  w gospodarstwie pani Marii Figiel w Klementowicach (gm. Kurów). Pani Maria Figiel opowiedziała nam o początkach swojej produkcji oraz chętnie podzieliła się informacją o sposobie przygotowania produktów.
Pani Maria zapewniła nas, że przetwory owocowe przygotowane są zgodnie z tradycyjnymi recepturami.  Wszystkie wykorzystane do produkcji owoce pochodzą z okolicznych pól i sadów, dzięki czemu bezpośrednio po zbiorze powstają z nich soki, powidła i przeciery, które zamykane są w słoiczkach, aby letnie smaki mogły towarzyszyć nam przez cały rok.
Dla uczestników warsztatów Pani M. Figiel przygotowała degustację swoich przetworów (można było spróbować soków, musów owocowych, galaretki z porzeczek), oczywiście wszystko było naturalne i  pyszne.  Uczestnicy wyjazdu zadawali mnóstwo pytań związanych z produkcją na które właścicielka szczegółowo odpowiadała.
Produkty wykonywane w tym przetwórstwie posiadają certyfikat Produktu Lokalnego, który jest przyznawany wyrobom przyjaznym dla środowiska i wytwarzanym w ograniczonej ilości.  Drugiego dnia mieliśmy okazję odwiedzić tłocznię olejów „ Skarby Natury” pani Jolanty Pecio (zam. Zabłocie, gm. Markuszów). To rodzinna firma przetwarzająca uprawiane w gospodarstwie rośliny oleiste i zbożowe.  Obejście ekologiczne jak i zagroda edukacyjna przyjazna turystom, położona jest blisko Nałęczowa. Z myślą o zdrowiu konsumenta, metodami ekologicznymi pod nadzorem jednostki certyfikującej SGS Organic, uprawiane są rośliny oleiste, motylowe, zbożowe i zielarskie, które we własnej olejarni przetwarzane są na olej metodą tłoczenia na zimno. W gospodarstwie państwa Pecio można pozyskać takie oleje jak: olej z czarnuszki, olej z ostropestu plamistego, olej z wiesiołka, olej lniany Szafir, olej lniany Złocisty, olej rydzowy, olej rzepakowy. Mogliśmy spróbować i kupić każdy rodzaju przetłoczonego oleju. Oprócz oleju można było nabyć ostropest suszony, panierkę do mięs  z ziaren słonecznika, siemię lniane, lędźwian, czarnuszkę.

Na zakończenie objazdowego szkolenia po gospodarstwach, zostaliśmy zaproszeni do gospodarstwa różanego Pani Jolanty Mazurkiewicz (gm. Końskowola). Gmina Końskowola to znane „zagłębie szkółkarstwa”. Jednym z prężnie funkcjonującym i rozwijającym się gospodarstwem jest właśnie zagroda Państwa Mazurkiewiczów.  Pani Jolanta oprócz pięknego zapachu róż przywitała nas w swoim obejściu pysznymi smakołyki wykonanymi właśnie na bazie kwiatu i owocu róży. Opowiedziała nam o ciężkie, ale satysfakcjonującej pracy, którą wykonuję, żebyśmy mogli skosztować takich rarytasów jak: sok różany, marmolady z różą i gruszką, marmolady z dyni, nalewki z kwiatu i owocu róży, konfitury z owoców róży, konfitury z żurawiny i owocu pigwowca. Mogliśmy podziwiać dyplomy, laury promocyjne jak i nowo wybudowane pomieszczenie, w którym Państwo Mazurkiewiczowie zajmują się przetwórstwem spożywczym swoich produktów. Jako grupa uczestników warsztatów szkoleniowych, zostaliśmy poproszeni o wpisanie się do księgi gości odwiedzających to pachnące domostwo, co uczyniliśmy z przyjemnością. Mogliśmy również śmiało wypytać o receptury tak wspaniałych produktów jakie zaprezentowali nam gospodarze oraz o specyfikę i kolejne czynności związane z ich przetwórstwem.

Podczas tych dwóch dni oprócz spotkań w gospodarstwach,  odbyły się również kilkugodzinne szkolenia z zakresu przedstawienia  informacji o rezultatach realizowanych operacji oraz dobrych praktykach stosowanych przy realizacji działań PROW 2007-2013. Zostały także przedstawione zagadnienia dotyczące nowej perspektywy finansowej na lata 2014-2020. W dalszej części szkolenie przybrało formę dyskusji i wymiany doświadczeń wśród uczestników, przez co warsztaty przyniosły niesamowite rezultaty jak i wzbogaciły każdego z nas o świeżą wiedzę w zakresie działań
PROW-u.

Karolina Kubiak