Piknik wieprzowy w Gidlach

Na stadionie sportowym w Gidlach 9 sierpnia 2014 roku od godziny 14 – tej Izba Rolnicza Województwa Łódzkiego przy współpracy z Krajową Radą Izb Rolniczych oraz Agencją Rynku Rolnego zorganizowała Piknik Wieprzowy, który odbył się przy okazji jubileuszu 90-lecia klubu LKS „VIS” Gidle. Przybyłych na stadion gości powitała pani wójt Krystyna Kubasiak oraz były zawodnik VIS-u Gidle – Adrian Stacherczak. Izbę Rolniczą Województwa Łódzkiego reprezentował członek Zarządu Andrzej Komala oraz Dyrektor Biura IRWŁ Jerzy Kuzański.

W czasie obchodów zostało rozegranych kilka meczów w różnych kategoriach wiekowych. Najstarszym bo 73 letnim zawodnikiem w drużynie oldbojów był Mieczysław Michalski. Nie lada gratką dla wszystkich była możliwość rozmowy z byłym Reprezentantem Polski Sławomirem Majakiem, który w latach 1984-1987 był zawodnikiem LKS „VIS” Gidle.

W trakcie imprezy wszyscy uczestnicy mogli skosztować potraw z mięsa wieprzowego, które zostały przygotowane na Piknik Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego. Uczestnicy pikniku degustowali wyśmienite potrawy z mięsa wieprzowego  takie jak: wiejska  szynka wędzona, rolada wieprzowa, sakiewka ze schabu z boczkiem, pulpety wieprzowe, schab ze śliwką i morelą, pieczeń rzymska, szaszłyki wieprzowe z papryką, pieczarką i cebulką, kuleczki wieprzowe z dipami, boczek faszerowany. Pełne tace z pysznościami wieprzowymi noszone przez hostessy znikały bardzo szybko. Uczestnicy Pikniku Wieprzowego mogli również skosztować zupy gulaszowej, żurku z pulpetami kiełbasianymi oraz karkówki w sosie. Oprócz wspomnianych smakowitych atrakcji dzieci i młodzież uczestniczyli w konkursach tematycznych, które były przeprowadzane zarówno na scenie jak i przy  stoisku informacyjnym. Tablica na temat trzody chlewnej w tym opisem ras i przepisami z mięsa wieprzowego  oraz konkursy wiedzy dla dorosłych i konkursy w postaci zagadek i quizu  dla dzieci. Dostępne ulotki i prezentacja wpisały się w cel imprezy, którym było promowanie wśród konsumentów spożycia mięsa wieprzowego i jego przetworów. Zwiększenie udziału w codziennej diecie mięsa wieprzowego i jego przetworów oraz wyeksponowanie zarówno jego wysokich walorów smakowych, jak również wartości odżywczych ma obalić fałszywe mity i przekłamania krążące na temat wieprzowiny. Przygotowane do degustacji potrawy z mięsa wieprzowego  miały zachęcić konsumentów aby na polskim stole  królowała wieprzowina pod wieloma postaciami.   Piknik został sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

Część artystyczną 90 – lecia gidlowskiego klubu uświetnił występ Strażackiej Orkiestry Dętej z Gidel ze 100 letnią  tradycją, która wykonała nie tylko polskie, ale i zagraniczne szlagiery. Natomiast do północy, przy świetnej zabawie, biesiadnikom przygrywał zespół „Caanon Band”.

Beata Rzewuska

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA