Dożynki

 

Izba Rolnicza Województwa Łódzkiego wraz z ŁRH „Zjazdowa” S.A. i Radą Osiedla „Dolina Łódki”  była organizatorem Dożynek Owocowo-Warzywnych, które w sobotę (31.08 br.) odbyły się na terenie Łódzkiego Rynku Hurtowego na ulicy Zjazdowej. Uroczystości rozpoczęła Msza Św. pod przewodnictwem ks. Proboszcza Antoniego Głowy oraz Duszpasterza Rolników ks. Jarosława Leśniaka. W czasie mszy rolnicy ofiarowali płody ziemi a starostowie Dożynek Z. Adamczewska i A. Malinowski wręczyli świeżo wypieczony chleb z miodem.  Po Mszy Św. uroczystego otwarcia Dożynek dokonali Prezes ŁRH „Zjazdowa” S.A. Cezary Kołota, Prezes Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego Andrzej Górczyński oraz Rada Osiedla „Dolina Łódki”.

Gospodarzom i zaproszonym gościom ofiarowano dożynkowe wieńce:

Nowosolna – dla Prezydenta Miasta Łodzi

Kalonka -„Seniorki” – dla Marszałka Województwa Łódzkiego

„Byszewianie” – dla Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego

„Fajne Babki z Bedkowa” – dla ŁRH „Zjazdowa”

Gospochy – dla Rady Osiedla „Dolina Łódki”

Jedną z atrakcji Dożynek były występy zespołów śpiewaczych, które stworzyły niepowtarzalny nastrój rolniczego święta. Przyczynili się do tego również lokalni twórcy ludowi, którzy zaprezentowali swoje wyroby. Dożynki Owocowo-Warzywne na „Zjazdowej” odwiedziło wielu nie tylko rolników, ale także mieszkańców Łodzi i okolicznych miejscowości.

W czasie Dożynek Owocowo – Warzywnych Izba Rolnicza Województwa Łódzkiego zorganizowała Piknik Wołowy (sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego), połączony z degustacją potraw z mięsa wołowego. Prezentacja multimedialna przedstawiona na stoisku, broszury, tablica na temat wołowiny wraz z opisanymi rasami i popularnymi daniami z wołowiny oraz konkursy wiedzy dla dorosłych i dzieci doskonale wpisały się w cel imprezy, którym było promowanie spożycia mięsa wołowego, poprzez zwiększenie udziału w codziennej diecie mięsa wołowego i jego przetworów. Przygotowane do degustacji potrawy z mięsa wołowego miały zachęcić konsumentów, aby na polskim stole nie królował tylko kurczak, czy wieprzowina ale właśnie wołowina.

1 września br. odbyły się Dożynki w Czerniewicach, których starostą był Dariusz Kowalczyk, członek Zarządu Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego.  Oprócz barwnego korowodu wieńcy dożynkowych, uroczystej Mszy Św. a także występów zespołów ludowych, odbył się Piknik Drobiowy (sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego) zorganizowany przez Izbę Rolniczą Województwa Łódzkiego. Zgromadzeni goście mieli okazję degustować potrawy przygotowane z mięsa drobiowego. Odbyły się  konkursy tematyczne, które cieszyły się dużym powodzeniem wśród dorosłych i dzieci.

W czasie Dożynek Archidiecezji Łódzkiej w dniu 8 września br. Starosta Grzegorz Sikorski delegat IRWŁ, członek Rady Powiatowej IRWŁ w Zgierzu tradycyjnie dziękował za tegoroczne plony. Przedstawiciele rolników, parafii, związków ogrodniczych ofiarowali wieńce dożynkowe wyplecione ze zbóż, kwiatów, owoców i warzyw.  Po Mszy Świętej na pikniku przy Katedrze, Izba Rolnicza Województwa Łódzkiego przygotowała degustację potraw z mięsa wieprzowego (Piknik Wieprzowy sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego). Natomiast dzieci i dorośli mogli sprawdzić swoją wiedzę w licznych konkursach przygotowanych przez pracownika IRWŁ Beatę Rzewuską.